טוען...

תיקייה בקרה על ביטוי גנים והנדסה גנטית - רצפי הוראה ומערכי שיעור

מסמך אפיגנטיקה (2017) נפוץ

אפיגנטיקה (2017)

עריכה: דבורה שפירא, במסגרת פיתוח חומרי למידה לפריצות דרך ב-70 שנות המדינה

. יחידת לימוד העוסקת בנושא אפיגנטיקה, בין מטרותיה - העמקה בתחום הקשור לנושא שנמצא בחזית המדע, קשור לחומר הלימוד ומרחיב אותו
דרך לימוד נושא האפיגנטיקה ניתן לחזור ולתרגל את נושאי התורשה הבסיסיים ה"קלאסיים" (מבנה ה DNA, מ DNA לחלבון, בדגש על בקרת התעתוק), ולהבין את החידושים שהאפיגנטיקה צופנת בקרבה. 
מומלץ להרחיב גם להיבטים אתיים הקשורים לתורשה, ולקשר שבין תורשה וסביבה.
ביולוגיה של האדם, התא, בקרה על גנים, תורשה, DNA, תעתוק, מערך שיעור.
ביחידה משולבים הקישורים הבאים:

זרקור: אפיגנטיקה – תורשה לא רק בגנים  הבנה מהי אפיגנטיקה, והשוואה לגנטיקה  ה"קלאסית" (שהתלמידים למדו). כולל מידע על הבדלים בבקרה גנטית בחיידקים לעומת מורכבות הבקרה ביצורים אויקריוטים, הכוללת מנגנונים אפיגנטיים.
התפקיד החדש של שומר הגנום.  הגן P53, מונע מתאים להפוך לממאירים הן בכך שהוא מונע הצטברות של פגמים ב DNA ומגן על הגנום בדרכים נוספות, והן באמצעות בקרה על פקודות אפיגנטיות, אשר קובעות כיצד יתפקד הגנום.
אפיגנטיקה והשתקת כרומוזום X – כתבה במכון דוידסון (השתקת כרומוזום X נכללת בסילבוס של נושא העמקה. לבירור היכן כאן ההיבט האפיגנטי)
חוקרים מאוניברסיטת תל אביב חשפו חוקים שמכתיבים הורשה אפיגנטית שלא דרך ה DNA. כתבה באתר הידען בנושא ההורשה האפיגנטית במספר דורות.
אפיגנטיקה: הכל תלוי בחינוך. הידען. כתבה מתוך מגזין מכון ויצמן על מחקר הקושר אפיגנטיקה וסרטן.
למה ה DNA אינו גזרת גורל? (TIME. אנגלית) – הסביבה וההתנהגות יכולים להשפיע על ביטוי הגנים שלך ושל הדור הבא.
החתמה גנומית -  ויקיפדיה. גנים מסוימים מבוטאים רק אם מקורם אבהי או אמהי. התבטאות הגנים משתנה בהתאם לרקמה ולגיל במנגנונים אפיגנטיים. החתמה לא תקינה עלולה לגרום למחלות.
לאמרקיזם ואפיגנטיקה -  במידה מסוימת התורשה האפיגנטית מחזירה לחיים את הרעיון ה"למרקיאני" של "תורשה רכה". הרחבה נוספת, וקישור בין תחומים ("מגרות שונות"). מתאים לתלמידים שלמדו אבולוציה, ומכירים את רעיונותיו של לאמרק.
החיים, הערות שוליים – רעיון בעיתון הארץ. היבט שולי, אבל אולי יעורר ענין בתלמידים. מעט על התנהלות אקדמית של מדען, שמשהו ממנה התגלגל לסרט (היה מועמד לאוסקר), שהופק על ידי בנו. ניתן לעורר דיון סביב נושא ה"ידוענים", בהקשר לשני ישראלים בכירים: מדען ובמאי קולנוע הריאיון כולל גם מידע בשפה פשוטה על DNA ועל מתילציה.

מומלץ להרחיב גם להיבטים אתיים הקשורים לתורשה, ולקשר שבין תורשה וסביבה.
התא, בקרה על גנים, תורשה, DNA, תעתוק, מערך שיעור

מסמך גנטיקה עכשיו (2002) נפוץ

אילנה אדר, דגנית עצמון

המלצה לרצף הוראה המשלב את חדשות המדע, הסתייעות בספרי מדע בדיוני ובסרטים, וביקור במכון ויצמן להתנסות בעבודת מעבדה בשיטות מתקדמות. אחרי הרצף - תרגיל מסכם בו נדרשים התלמידים לתת הצעות לפתרון בעיות יישומיות, בהסתמך על שיטות מולקולריות שלמדו.

תורשה, רצפי הוראה, דפי עבודה, עלון 167

מסמך הוראה מבדלת - CRISPR נפוץ

ד"ר גילמור קשת בסדנה בכנס מורי ביולוגיה, תשע"ו

הסדנה עסקה במענה לשונות תלמידים בכיתה, כשההדגמה הייתה על שעור הנדסה גנטית עם Cas-CRISPR. בסקר שביצע אגף בכיר לתכנון ואסטרטגיה במשרד החינוך הסתבר כי חלק גדול מבתי הספר רואים במתן מענה מיטבי לשונות בין התלמידים אתגר מרכזי בתכנית העבודה הבית ספרית. רמת ההטרוגניות הגבוהה בכיתות בישראל מתבטאת בכך שבכיתה 12 אחת יושבים ילדים בעלי צירופים שונים של אישיות, תחומי עניין, העדפות למידה וידע מוקדם לגבי תחום הדעת. המענה לשונות יכול להינתן ברמת ניהול הכיתה, תהליכי הלמידה, התוכן הנלמד ותוצרי הלמידה. כיתה שבה עושים הבדלה (דיפרנציאציה) תציג בפני הילדים בחירה בנוגע לדרך הלמידה של עיקרון או מושג, דרך החשיבה על המושג והדרך שבה יראו למורה שהם יודעים אותו. התכנון דורש זמן, אבל הוראה מבדלת נחשבת לפי המחקר והפרקטיקה לכזו השואפת לתת מענה לצורכי כל התלמידים. בסדנה התנסו המשתתפים בדרכי הוראה מבדלת ודנו בשאלות העולות לגבי פרקטיקת הוראה זו.

אסטרטגיות הוראה, כנס, שונות תלמידים בכתה, הנדסה גנטית, קריספר

 

מסמך החלבון הישראלי נגד מלריה (2017) נפוץ

החלבון הישראלי נגד מלריה (2017)

עריכה: צוות מנחי הביולוגיה,  במסגרת פיתוח חומרי למידה לפריצות דרך ב-70 שנות המדינה

 יחידת הלימוד עוסקת במחלת המלריה מהיבטיה השונים. ביחידה קישור לארבעה מקורות ברשת האינטרנט מתוכם שני מערכי שעור: 

"החלבון הישראלי נגד מלריה" – כתבה, מכון דוידסון 
"מחלת המלריה" – כתבה, מכון דווידסון
חיסון פעיל וחיסון סביל  - מערך שיעור, הקטלוג החינוכי 

ראו גם דף עבודה:חלבון ישראלי נגד מלריה, שנכתב על ידי ד"ר מיכל מנדלוביץ
 
ביולוגיה של האדם, מיקרואורגניזמים, הנדסה גנטית, מלריה, מערכת החיסון, גורמי מחלות, חיסון פעיל, חיסון סביל, בריאות, התערבות בטבע, מערך שיעור,  70 שנה למדינה

מסמך טכנולוגיות חדישות לעריכת DNA - האם מותר לנו להשפיע על האבולוציה? (2017) נפוץ

צוות המרכז הארצי למורי הביולוגיה ולמורי מדעי הסביבה

בקובץ זה מוצעת פעילות עמ"ר (ערכים, מעורבות ורלוונטיות) הנוגעת לטכנולוגיית CRISPR/Cas9 אשר מאפשרת "דחיפת גנים" (gene drive) באופן מלאכותי, באמצעותה ניתן כיום להשפיע על מינים שלמים של אורגניזמים.

הנדסה גנטית, עמ"ר, רצפי הוראה, CRISPR, gene drive

מסמך מהפיכת קריספר - מערך שעור (2016) נפוץ

ד"ר גילמור קשת

מערכת CRISPR Cas 9 היא שיטה להנדסה גנטית הגורמת בשנים האחרונות למהפכה בכל התחומים הנוגעים בביולוגיה.
מטרות השעור הן: להכיר ולהבין את התפקיד הביולוגי והטכנולוגי של עריכה גנטית בעזרת מערכת CRISPR-Cas9 ;  להעלות דילמות ערכיות של מדע, אתיקה, דמוקרטיה ועסקים, המתעוררות מהיכולת לערוך דנ"א בקלות ובזול; לעורר את הסקרנות וההתלהבות של התלמידים בנוגע לביולוגיה בכלל ולגנטיקה בפרט. השיעור משלבדיון טיעוני, וביולוגיה למעורבות אזרחית דמוקרטית.

עזרים לשיעור:

-          1.מצגת

2. עלון חדשות בנושא מהפיכת קריספר

3. רקע מדעי למורה

4. דיון טיעוני על אתיקה

הנדסה גנטית, מערך שעור, דנ"א, כרומוזום, גנום, וירוס, חיידק, לוקוס, נוקלאז, דנ"א/רנ"א משלים, גדיל, דנ"א ויראלי.

default מלריה ויתושים מהונדסים - מחלת המלריה ושיטות להדברתה נפוץ

הקטלוג החינוכי של משרד החינוך

משימה אוריינית העוסקת בתורשה וסביבה, והנדסה גנטית.

ביולוגיה של האדם, הנדסה גנטית, בריאות בהיבט אישי וחברתי, סביבה, הדברה, בחזית המדע. ארגון ידע מדעי מטקסט לאיור, ידע על מדע.